31 ožujka 2009

Tehnologija izrađivanja filmova

00:15 by download-HR ·
Kategorije:
Filmska tehnologija je drastično poboljšana i postala više složenija od prvog filma koji je izrađen prije oko 100 godina. Od svojih samih početaka kao pokretne fotografije, film je evoluirao u mukotrpno iskustvo koje uzbuđuje naše osijećaje i stimulira naše umove.

U ranim danima, filmovi su bili elementarni i kratki, u trajanju ne više od par minuta. Jedna stvar o ovim svojstvenim filmovima je da su svi bili nijemi. Iako izumitelji su pokušali pripojiti istovremeno zvuk sa slikama, ali nisu uspijeli do kasnih 1920-ih godina. Ali to nije zaustavilo ove nijeme filmove i njihove zvijezde iz nadolazeće vječne klasike.stari crno-bijeli filmovi Charlie Chaplin
Stari crno-bijeli filmovi - Charlie Chaplin

Prepoznajete ga? Da, to je Charlie Chaplin, jedan od najpoznatijih komedijaša svih vremena.

U 1930-im godinama 20. stoljeća problem zvuka je riješen i filmovi stvarno odlično izgledaju. Objavljeno je kao poznato zlatno doba Hollywooda. Ovo doba je bilo ispunjeno velikim klasicima poput "Građanin Kane", "Prohujalo s vihorom", "King Kong", itd. Mnoge hollywoodske zvijezde su tada procvjetale, kao npr. Clark Gable, Katharine Hepburn, Humphrey Bogart, itd. koji su još uvijek obožavani i u današnje dane. Ne mali podvig, kad uzmete u obzir da svi ti filmovi bili su u crno-bijeloj tehnici.

stari crno-bijeli filmovi King-Kong
Stari crno-bijeli film "King Kong"

stari filmovi Clark Gable, Vivien Leigh - Prohujalo s vihorom
Film "Prohujalo s vihorom" - Clark Gable i Vivien Leigh

Filmovi u boji počeli su biti češći sredinom 1950-ih godina uz uvođenje boje od Eastman Kodak (Inače, prvi film u boji je snimljen 1933. godine.). Od tog vremena, osjetan je napredak u filmu. I također audio tehnologija je uvelike poboljšala filmove, otvarajući potpuno nove priče.

stari filmovi Alfred Hitchcock Cary Grant - Sjever sjeverozapad
Scena iz filma "Sjever sjeverozapad" iz 1959., Cary Grant bježi ispred aviona

stari filmovi Alfred Hitchcock Cary Grant - Sjever sjeverozapad
Film "Sjever sjeverozapad" iz 1959., Cary Grant bježi ispred aviona i vidi se ekipa koja režira film (glavni režiser Alfred Hitchcock)

Danas, filmovi su pravi audio-vizualni doživljaji koji ostavljaju publiku potresenu. Većina filmova se mogu pohvaliti i 'surround' zvukom koji isporučuju izvrstan kvalitetan čisti zvuk. Korištenje specijalnih efekata omogućuje maštu na samom ekranu.

filmovi -Yoda Zvjezdani ratovi
"Zvjezdani ratovi", i čuveni Yoda

filmovi Keanu Reeves - Matrix
Trilogija "Matrix" 1999.-2003., glavni glumac Keanu Reeves

Novi razvoj tehnologije u filmu, kao što su 3D oblik, diže filmove na sasvim novoj razini. Možda zapravo vidite 3D interaktivne spektakle u budućnosti? Samo vrijeme će pokazati...

0 komentara:

Objavi komentar

Popularno

Arhiva