08 listopada 2008

5 savjeta Hotmail tima koji će vam pomoći da se zaštitite od prijevara putem e-maila

01:39 by download-HR ·
Kategorije: ,
antispam Hotmail1. Čuvajte se poruka e-pošte u kojima se traže vaši osobni podaci.
Svaka poruka e-pošte u kojoj se traži vaše ime, datum rođenja, JMBG, korisničko ime za e-poštu, lozinka za e-poštu ili druge vrste osobnih podataka, bez obzira tko je navodni pošiljatelj e-pošte, gotovo je sigurno prijevara.
Ako imate razlog vjerovati da je riječ o legitimnoj poruci, nemojte odgovarati na tu poruku i nemojte klikati na hiperveze, već kopirajte i zalijepite URL weba ili posjetite web-mjesto tvrtke radi podataka o kontaktu. Ne oklijevajte kontaktirati kanal za podršku tvrtke kako biste potvrdili legitimnost.

2. Pažljivo pročitajte sve sumnjive poruke e-pošte.
Poruke e-pošta koje su loše sročene, sadrže pravopisne pogreške ili fraze poput "ovo nije šala" te "proslijedite ovu poruku svojim prijateljima", uglavnom su poruke e-pošte s pokušajem prijevare. Ponekad su nazivi tvrtki ili robne marke pogrešno napisane ili netočne, kao što je Windows Hotmail (umjesto Windows Live™ Hotmail).

3. Zaštitite svoju lozinku za Hotmail.
Stvorite snažnu lozinku za svoj Hotmail račun koristeći više od 7 znakova s kombinacijom velikih i malih slova, brojeva i posebnih znakova, poput simbola @ ili #. Isto tako savjetujemo redovitu promjenu lozinke.
Ako primite obavijest Microsoftove korisničke podrške s potvrdom zahtjeva za promjenu lozinke, kao što se meni dogodilo prošlog tjedna, a niste nedavno mijenjali lozinku, to je znak da netko drugi možda pokušava dobiti pristup vašem Hotmail računu te da trebate odmah promijeniti lozinku. Da biste to učinili, posjetite http://account.live.com ili iz usluge Hotmail kliknite na "Mogućnosti", a zatim na "Pogledajte i uredite osobne podatke". Morat ćete se ponovo prijaviti. Nakon što to učinite, pri vrhu potražite "Podaci o ponovnom postavljanju lozinke" ispod svojeg imena. Promijenite lozinku kao i tajno pitanje i odgovor jer oboje mogu biti ugroženi.

4. Poduzmite nešto!
Ako smatrate da je netko pristupio vašem Hotmail računu, da stranica za prijavu s Windows Live ID-om izgleda sumnjivo ili ako primite sumnjivu poruku e-pošte koja pokušava potvrditi promjenu lozinke koju niste ovlastili, odmah promijenite lozinku slijedeći gornje upute ili posjetite: http://account.live.com.

5. Pomozite nam da prepoznamo nove prijevare.
Ako koristite punu verziju usluge Hotmail, možete odabrati padajući popis pored "Bezvrijedna pošta", a zatim odaberite "Prijavi pokušaj krađe identiteta". Što god učinili, nemojte odgovarati pošiljatelju.

---

Krađa identiteta - definira se kao praksa navođenja ljudi koji ništa ne slute na lažna web-mjesta korištenjem e-pošte autentičnog izgleda, ponekad čak i logotipa stvarne organizacije, radi pokušaja krađe važnih osobnih podataka poput brojeva kreditnih kartica, lozinki, podataka o računu ili drugih informacija.

Izvor: Windows Live Hotmail tim (newsletter)

0 komentara:

Objavi komentar

Popularno

Arhiva